Tetiba rasa nk share resepi jeruk pelam pedas ni sebab mudah je nak sediakannya..
Bahan:
Buah pelam pauh/pelam telur (org kdh panggil)
Cili kering/cili giling nk pedas blh raruh lbh skit (saya ltak 2 sudu besar)
2 ketul Gula melaka
Gula- secukup rasa (tambah rasa manis gula melaka td)
Garam secukup rasa..
Buah pelam pauh/pelam telur (org kdh panggil)
Cili kering/cili giling nk pedas blh raruh lbh skit (saya ltak 2 sudu besar)
2 ketul Gula melaka
Gula- secukup rasa (tambah rasa manis gula melaka td)
Garam secukup rasa..
Caranya:
1. Pelam dikupas dan dipotong ikut citarasa anda la kan..
2. Basuh dan rendam buah tadi bersama garam (garam tu agak2 la tkt termasin plak) selama 1-2 hari atau bila dah kurang skit rasa masam buah pelam tu.
3. Untuk kuah pedas tu masak gula melaka, cili giling, gula dan sedikit air dalam periuk.
4. Bila dah masak agak2 xla terlalu pekat dan xterlalu cair, kalu pekat tambah air biarkan kuah pedas tu sejuk.
5. Bila kuah pedas dah sejuk campurkan dengan buah pelam yg telah direndam td (buah tu lepas rendam basuh dan toskan) dan simpan dalam peti sejuk semalaman untuk rasa yg lebih enak dan sedap.
1. Pelam dikupas dan dipotong ikut citarasa anda la kan..
2. Basuh dan rendam buah tadi bersama garam (garam tu agak2 la tkt termasin plak) selama 1-2 hari atau bila dah kurang skit rasa masam buah pelam tu.
3. Untuk kuah pedas tu masak gula melaka, cili giling, gula dan sedikit air dalam periuk.
4. Bila dah masak agak2 xla terlalu pekat dan xterlalu cair, kalu pekat tambah air biarkan kuah pedas tu sejuk.
5. Bila kuah pedas dah sejuk campurkan dengan buah pelam yg telah direndam td (buah tu lepas rendam basuh dan toskan) dan simpan dalam peti sejuk semalaman untuk rasa yg lebih enak dan sedap.
Terliur la...blh la bg rasa ckit yer...
ReplyDelete