SweetMuslimah.com

Wednesday, May 27, 2015

Ketam Masak Lemak

Ketam Masak Lemak



BAHAN-BAHAN:

  • 3 ekor ketam | dibersihkan dan dipotong ikut suka
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 batang serai | diketuk
  • 250ml santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
 
 
BAHAN TUMBUK:

  • 6 tangkai cili padi
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm kunyit hidup
 
CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau dan garing.
2. Kemudian masukkan serai dan santan. Kacau rata.
3. Setelah santan mendidih, masukkan sedikit air dan ketam.
4. Akhir sekali, masukkan daun kunyit, asam gelugor dan perasakan secukupnya. Biarkan seketika sehingga ketam masak sempurna.
5. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment